Aktualności

Od trzech lat w PSP Łubniany jest organizowany Europejski Dzień Języków. Przygotowywane są krótkie występy artystyczne. W roku szkolnym 2014/2015 tematem przewodnim były wybrane „Wyspy Europejskie”.

Uczniowie szkoły wyruszyli w podróż statkiem przez Morze Bałtyckie i Północne na Wyspy Brytyjskie i tam odwiedzili Szkocję. W języku angielskim zaprezentowali ludowy strój szkocki i dudy. Potem popłynęli do Irlandii, gdzie Bono – lider grupy U2 dał koncert. Złośliwe skrzaty nie popsuły planów podróży, bo nad wszystkim czuwał św. Patryk.

Następnie wpłynęliśmy na wody Oceanu Atlantyckiego i zacumowaliśmy w Funchal, stolicy portugalskiej wyspy Madery. Uczennice klasy V zaprezentowały taniec ludowy do muzyki FADO. Furorę wśród uczniów zrobił mieszkaniec tej wyspy Ronaldo.

Potem wody Atlantyku poniosły nasz statek na gorącą hiszpańską wyspę Teneryfę. Dziewczyny z klasy IV zatańczyły i zaśpiewały piosenkę Ritchiego Valensa pt. „La Bamba”.

Podczas dalszego rejsu odwiedziliśmy Sycylię. Powitał nas sam Don Vito Corleone, słynny jako Ojciec Chrzestny, oraz Włoszki z klasy V, które zaśpiewały piosenkę „Volare” wokalisty Domenico Modugno.

Z ciepłej Sycylii popłynęliśmy na gorącą Maltę, na której św. Paweł z uwagą patrzył na rycerzy maltańskich i piękne tańce w wykonaniu dziewczynek z klasy Ib. Płynąc Morzem Śródziemnym dotarliśmy na jedną z 3000 wysp greckich – Kretę. Wspaniały taniec Zorby w wykonaniu uczennic klasy V porwał całą szkołę do wspólnej zabawy.

W apelu wystąpili:

kl. Ib: Maja Kępa-Danek, Liliana Koziol, Weronika Szędzielorz, Paweł Langos i Łukasz Nikisz;

kl. IV: Julia Grala, Justyna Kempa, Julia Szymańska, Wanessa Mocza, Aneta Borosz, Dawid Nawrat, Patrycja Gwóźdź i Mateusz Buchta;

kl. V: Wanessa Czech, Natalia Graf, Natalia Grala, Natalia Madziewicz, Julia Piechota, Kamil Marsollek, Maksymilian Nalewaja, Marcel Sowa;

kl. VI: Emilia Chalińska, Aleksandra Jasińska, Marta Słowik, Oliwer Leckner;

Apel przygotowały Gabriela Sygulka, Sylwia Buchta, Agnieszka Kumiec i Aleksandra Dzieja.